0 σχόλια25 Εμφανίσεις

Τα μέρη του μοσχαριού και πώς να τα μαγειρέψετε

Το μοσχάρι αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές κρέατος είτε πρόκειται για μπριζόλες στα κάρβουνα ή λαχταριστά ψητά και μαγειρευτά. Εχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιό είναι το σωστό μέρος του μοσχαριού για κάθε συνταγή; Οι πελάτες μας μας συμβουλεύονται καθημερινά για τις επιλογές τους. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για τα είδη του μοσχαριού στην ελληνική αγορά, τα μέρη του μοσχαριού, και πώς να τα μαγειρέψετε.

Μοσχάρι ελληνικό ή εισαγωγής;

Το κρεοπωλείο Φοίβος παρέχει μεγάλη ποικιλία εγχώριων αλλά και εισαγόμενων βοοειδών.

Η βοοτροφία στην χώρα μας δεν είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη αν και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται μεγαλύτερες μονάδες κτηνοτροφίας στην Βόρεια Ελλάδα αλλα και τα περίφημα μοσχάρια από την Νάξο.

Το μοσχαρίσιο κρέας εισαγωγής εχει παραδοσιακά αγαπηθεί από τους καταναλωτές και θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας Ολλανδικής, Πολωνικής και Γαλλικής εκτροφής ζώων όπως τα περίφημα Limousin, Charolais και Blondes Aquitaine. Η τιμή των εισαγώμενων προιόντων είναι σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερη και  πιο ελκυστική από αυτή των εγχωριων.

Στο κρεοπωλείο μας θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας μοσχάρι γάλακτος, νεαρό μοσχάρι, μοσχάρι 12-24 μηνών και μοσχαρίσιο βόειο από επιλεγμένες εγχώριες και ευρωπαικές φάρμες.

Τα Μερη του μοσχαριού

Λαιμός, σβέρκος ή ελιά

Ιδανικό για όλα τα μαγειρέματα όπως βραστό, σούπες και μαγειρευτά αλλα όχι για σχάρα. Προκειται για ένα μαλακό κομμάτι κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα λίπους που συχνά προτιματε για κιμά.

Σπαλομπριζόλες, μπριζόλες ή μπριζόλες κόντρα

Από το μοσχάρι παίρνουμε 3 κύριες κοπές μπριζόλας, όλες εξαιρετικά νόστιμες για γρήγορο ψήσιμο στο τηγάνι ή στην σχάρα.

Σπαλομπριζόλες ονομάζονται τα 4-5 πρώτα πλευρά της ράχης.

Καθώς προχωράμε στη ράχη του ζώου έχουμε της μπριζόλες και προς το πίσω μέρος της ράχης της μπριζόλες κόντρα. Οι μπριζόλες κόντρα, μας δίνουν την δημοφιλή αμερικάνικη κοπή, Τ-bone steak.

Με ή χωρίς κόκκαλο, οι μπριζόλες κόβονται σε φέτες για το γρήγορο ψησιμο σε σχάρα ή το τηγάνι. Το κρέας αυτό ξεκοκκαλίζεται και πωλείται ολόκληρο για ψητό στο φούρνο.

Καπάκι

Το κομμάτι του μοσχαριού που βρίσκεται ακριβώς επάνω από τις σπαλομπριζόλες. Είναι ένα μαλακό κομμάτι κρέατος χωρίς πολύ λίπος και συνήθως κόβεται για κιμά. Γνωστό και ως η βραζιλιάνικη πικάνια, ιδανικό για γρήγορο ψήσιμο στη σχάρα.

Βραστό, στιφάδο, κοκκινιστό, λεμονάτο και ιδανικό μέρος για κοπή κιμά λόγω του ελάχιστου λίπους.

Σπάλα

Η σπάλα βρίσκεται στον ώμο του ζώου, τα δυο μπροστινά τεταρτημόρια, και μας παρέχει τα πιο τρυφερά κομμάτια του μοσχαριού.

Από την σπάλα κόβετε το χτένι σπάλας, το ποντίκι και το νουά, καθώς και η βασιλοπούλα ή σπαλομίτα. Το τελευταίο καθαρίζετε από τον εξωτερικό συνδετικό ιστό και αποτελεί ένα πολύ καθαρό κρέας, χωρίς κολαγόνο το οποίο μαγειρεύετε ολόκληρο. Αποτελεί δικαίως το πιο περιζήτητο κομμάτι του μοσχαριού με μαλακό κρέας, με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους

Μπορειτε να την γεμίσετε για ψήσιμο σε λαδόκολλα, κόβεται σε κιμά και αποτελεί ιδανική επιλογή για κοκκινιστό, κρασάτο, γάστρα ή ψητό κατσαρόλας.

Στήθος, στηθοπλευρές, σιδηρόδρομος μοσχαριού

Ένα από τα πιο γευστικά κομμάτια του μοσχαριού και τα πιο οικονομικά καθώς περιέχει αρκετά κόκκαλα και λιγότερο ψαχνό. Γίνεται εξαιρετικό στη γάστρα και φυσικά στα κάρβουνα.

Φιλέτο

Το πιο εκλεκτό, τρυφερό και ακριβό κομμάτι του μοσχαριού. Βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της σπονδυλικής στήλης  και ξεκινάει από τα νεφρά.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για συνταγές που δεν χρειάζονται πολύωρο μαγείρεμα όπως σοτάρισμα ή σχάρα.

Λάπα – Κοιλιά

Κομμάτι με αρκετό λίπος και πλούσιο σε συνδετικό ιστό το οποίο συνηθως κιμαδοποιείται.

Ιδανικό για ρολό λόγω λίπους καθώς και για σούπα, στιφάδο, κοκκινιστό ή γιαχνί.

Μπούτι

Κάθε μοσχαρίσιο μπούτι χωρίζεται στα ακόλουθα κομμάτια: το κιλότο, τρανς, νουα, στρογγυλό, κότσι-ποντίκι, και την ουρά.

Κιλότο είναι το επάνω μερος της λεκάνης, ξεκινά από τον τελευταίο σπόνδυλο της ράχης και ως το οστό της λεκάνης. Προκειται για το πιο λιπαρο κομματι αλλά με πολλές χρήσεις,  ιδανικό για κιμά, κατσαρόλας ή κοκκινιστό και για ψήσιμο σε σχάρα όταν είναι κομμένο σε φέτες ή περασμένο σε σουβλάκι.

Στρογγυλό βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μηρού και η υψηλή περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο βοηθά να δέσουν εξαιρετικά οι σάλτσες που το συνοδεύουν.

Τρανς, κομματι του μηρού, καθόλου λιπαρό αλλα σχετικά σκληρό και στεγνό κρέας. Προτιμήστε το για εσκαλοπ, σνιτσελ, ρολό, κοκκινιστό και ψητό κατσαρόλας

Νουά

Το πίσω μέρος του μηρού το οποιο μαγειρεύετε ολόκληρο. Η πιο γνωστή συνταγή είναι το περίφημο λεμονάτο ή ψητό κατσαρόλας.

Κότσι-ποντίκι

Το μπροστινό και το πίσω κότσι (ποντίκι) είναι κομμάτια με αρκετό ψαχνό και πλούσια σε κολλαγόνο, ιδιαίτερα το μπροστινό. Ιδανικά για βραστό και παρασκευές ζωμών και σούπες καθώς και μαγειρευτά κατσαρόλας. Το γνωστό οσομπούκο, αποτελεί μια διαφορετική κοπή, το κότσι σε φέτες, εξαιρετικό σε κοκκινιστό ή κρασάτο.

Ουρά

Το τελευταίο τμήμα του μηρού, μαγειρεύεται ολόκληρη ή σε φέτες σε κατσαρόλα ή τον φουρνο. Αποτελεί μια οικονομική επιλογή αλλά χρειάζεται πολύωρο μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά.

Στο κρεοπωλείο Φοίβος συμβουλεύουμε καθημερινά τους πελάτες μας για τα ιδανικά κομμάτια κρέατος σε κάθε συνταγή τους. Επισκεφτείτε μας στον Νέο Κόσμο.

Share

Σχόλιο άρθρου

Your email address will not be published. Required fields are marked *

go top